Pages

Monday, July 25, 2011

Beckham Saleh :p


MasyaAllah...subhanallah... Hensemnyerrrr.. Haha.. sorry2, nia mmg kemaruk ngn si beckham sorang ni... Tk tahu lah cmne klau dh si beck ni ade dpn mata.. Haih, silap2 boleh tolak victoria masuk longkang. keh keh.. Mmm... tk de la, hari ni nk brckp psl mat saleh dn minah saleh. :) Kiteorg kt rumah stiap kali tgk movie cite omputeh, mesti akn mengucap.. " haih kenape omputeh ni lawa2 belaka ek?" Rata2 bangsa die smue nye lawa. Kdg2 muka diorg tk brape nk hensem, tapi sebab body yg tough, maka mereka nmpk begitu awesome boley tk? haha.. yg perempuannye pulak, klau muka tk cantik pun, tapi mata warna warni, rambut warna warni... tu yg jadi lawa tu. My dad once said, nk kawin ngn bangsa lain abah tk benarkan, tapi klau nk kawin ngn org puteh abah bg, sbb nnti cucu comel. Haha.. apekah? But i always replied... emm, tanak lah abah. Nk org melayu je, baru lah perasaan sejiwa sebangsa tu wujud dlm family. hehe.. Wlau ape pun, my family sentiasa merestui pilihan anak2nye asalkan bakal menantu tu ada agama dn kerjaya yg baik. insyaAllah... (amin....) haha. Emm, k lah, patutnye nk sentuh psl issue Beckham saleh ni.. ohoo,asal mat saleh makin tua pun tetap hensem eh.. nmpk lg tough lg la.. Nia bg contoh James Bond la kt cnie.. bukn james bond yg latest tu ek.. yg Pierce Brosnan tu la.. :) Pelik kan? Subhanallah.. Dh dijadikan bangsa diorg lawa2 hensem2, ape nk buat.... cuci mata sudah. Haha..bukn nk buat suami pun.. sy nk suami sy org melayu... dh ade dh pun calon. :p semoga bahagia dunia akhirat.. amin... sekian wassalam.

ADVICE FOR TODAY: err... advice ape ek? emm kesimpulannye kawinlah dgn bangsa anda sendiri. hahaha...

Friday, July 22, 2011

Hijab everywhere!~

Salam sejahtera buat smue :) Okay mlm nie nia terasa nk ckp psl isu bertudung.. Dlm dunia Islam kita hari ni, kita lihat wanita-wanita Islam mmg bermacam ragamnya.. Soal tudung labuh, tudung singkat dn malas bertudung tu kita tolak ke tepi dulu. Skrang apa yg kita nak bincangkan di sini ialah topik bertudung di mana-mana sahaja.. Ada dlm kalangan kita yg mengaku bertudung tetapi, sayang seribu kali sayang... tk ramai yg menghargai tudung itu sendiri. Mengapa masih ada yang tidak bertudung bila ada tetamu dtg ke rumah? Okay, kalau betullah malas sgt nk pkai tudung, then duduk sahaja lah dalam bilik. Anak dara memang tak digalakkan tayang muka pun betul tk? Tapi klau dh parents panggil suruh keluar, rasanya bukan satu beban untuk memakai tudung. Ya, nia tahu mmg agak susah nk buat semua ni sebenarnye memandangkan kita berada di rumah kita sendiri, jadi kita rasa mcm tudung dh tk perlu pakai lg. Cuba kita renung balik, apa bezanya kita dgn org free hair klau kita tk pkai tudung bila ade tetamu dtg?

Satu lagi issue is when kita balik kampung. Tahukah kita apa hukum aurat kita dengan 'lelaki' yang mengahwini ibu saudara kita? (maksudnye bukan bapak saudara yg betul2)... Tahukah kita apa hukum aurat kita dengan sepupu-sepupu lelaki kita yang sudah baligh? Haa...rasanya masih ramai yg belum tahu. Nia terkejut bila dengar ade lgi org yg berusia 25 tahun tapi kata aurat dgn sepupu lelaki tk pe tk tutup rambut pun, sedangkan kita semua tahu sepupu itu adalah lelaki yang boleh kita kahwini.. Maka, hukum aurat jelaslah di situ. Jadi, bila balik kampung, terutamanya bila semua sanak saudara berkumpul time raya, masyaAllah... lagilah susah nk bertudung sepnjang masa betul tk? Tapi... klau kita langsung tk latih diri kita dari sekarang, bila lg? Jgn anggap benda ini remeh kerana ini mungkin menjadi penghalang kita utk masuk syurga kelak.. Fikir2kan lah.. Emm, cuba tgk balik gambar tudung instant yg nia letak kt atas ni.. Inilah tudung paling simple yg paling senang utk pkai. Korang cume perlu sarung je kt kepala.. So, tk de lah membebankan sgt betul tk? Haa, inilah ujian Allah buat kaum Hawa yg kita smua selalu sgt ambil remeh. Klau boleh, lepas ni, bila balik kampung, cuba-cuba lah kekal bertudung wlaupun 24 jam stay kt kampung tu.. Nia tahu mmg kampung korang tu mcm rumah korang..sbb tu korang tk kisah nk bukak tudung ke ape, ye lah cousin2 tu smue pun dh mcm adik beradik korang.. Tapi ingt, hukum tetap hukum.. :)

ADVICE FOR TODAY : Jadikan tudung itu sebagai teman setia anda, insyaAllah banyak hikmahnya..

Thursday, July 21, 2011

Ainun Mata


Assalamualaikum. Entry kali ni psl mata. Pelik2 betul la cik Tania ni kan, suka sgt ckp psl isu yg org lain tkkn ckp. Haha, dats me. Mmg agk pelik... eh tk, tk nk jdi pelik, nk jadi unik boley ? :p err, okay let's proceed.. Alhamdulillah nia dikurniakan sepasang mata yg setakat ni boleh diiktiraf sebagai tak rabun .. haha, tapi still ade silau sikit dats why nia kene pkai spek dlm kelas time silau kt whiteboard tu. TAPI... nia slalu dpt feedback dari kawan2... "Tania nampak sombong sbb mata dia." What? sbb mata? huk huk... Ade yg kata nia nmpk kerek + bajet sbb cara nia pandang orang. Haha...to be honest, wlaupun kawan2 tk prnah prcaya ape nia ckp, nia sbenarnye seorang yg sangat3333xxx pemalu.. Tapi why korang tk pernah tahu yg nia pemalu? Becuz..... nia ade beberapa cara yg nia buat utk cover yg nia tgh malu... Each time nia bercakap ngn org, (kalau ade org perasan) nia jarang pandang tepat ke mata org tu. Maluu!~ huhu... nia malu tk kira ngn laki ke perempuan ke... So dis explains why mata nia nampak cam bajet je bile pndang org.. Sbb nia berlagak mcm nia cool dn tk malu kt org. Dats the only way utk nia cover yg nia tgh sgt22 malu.. haha... Weird + funny. Cuz ade je yg ckp die suke tgk mata nia.. Mcm2 lah manusia ni kan. ade je tk kena. Yg suke tgk, alhamdulillah lah kan.. Yg kate nia nmpk bajet tu, astaghfirullah, tk pernah terlintas pun nia nk perasan2 nie.. sbb nia sgt anti org yg perasan2 ni. Kite semua kan manusia biasa, hamba Allah semuanye, jadi kenelah bersyukur dgn apa jua pemberianNya.... :)



ADVICE FOR TODAY : Dun judge people by their EYES. haha

Traffic!!

Malaysia Free Backlink ServicesFree Promotion LinkFree Smart Automatic BacklinkMAJLIS LINK: Do Follow BacklinkLink Portal Teks TVAutoBacklinkGratisjapanese instant free backlink Free Plugboard Link Banner ButtonFree Automatic Backlink Service