Pages

Sunday, September 18, 2011

Pimpinlah si dia

Image Detail

Assalamualaikum kawan2 :) Dh lame sgt nia tk update blog ni.. So skrng tgh boring asyk mengadap buku je berhari2..nk release tensyen kejap. Emm, tajuk hari ni is Pimpinlah si dia.. Actually nia nk ckp psl fenomena yg melanda suami isteri dlm berumahtangga skrng. Isteri2 seringkali merungut ttg suami mereka. Jom kite kupas sikit ...kite explore apekah rungutan2 isteri2 nie.. aisy ...

" Ala, suami ni...mase mula2 kawin je die pegang tgn kite time jalan2, lepas tu bile dh dpt anak... die sygkn anak tu lebih dr sygkn bini sendiri. "

" Masa awal2 kawin panggil sayang, bile dh lame2 hilang la perkataan tue... tk romantik langsung."

" Masa dpt anak first, suami masih romantik. Bila dh dpt anak kedua, ketiga....romantiknya entah ke mana.. Smuenye jadi tawar. "

" Kahwin? Ala... masa muda2 mmg la smue org excited nk kawin. Tapi bile dh kawin, tk de seronok2 pun lah. Byk masalah ade lah.. Ingt snang ke nk jaga hati suami? Hari2 berendam air mata je lah.. "


Isy...... Mengapa smpai sebegitu rupa feedback yg nia terime dari para ibu yg sudah lame mendirikan rumah tangga? Mengapa sbegitu dahsyat gmbrn yg diberikan? Terkesima jgk mula2... Betul ke kahwin ni tk seronok yg digembar gemburkan? Kenape?? Kenape boleh jdi mcm ni.... :(

Wahai kaum adam...dn kaum hawa... Sememangnye, utk kite yg masih bujang ...kite masih boleh berbuat sesuatu utk bahagiakan rumahtangga kite kelak.

Buat kaum adam :

1. Panggillah isterimu dgn panggilan manja, krn kamu tahu bahawa kata2mu itu adalah senjata yg boleh mencairkan hati isterimu.. Maka mengapa harus disimpan ayat2 yg indah itu... Kamu tidak rugi hanya dgn menggembirakan hatinya yg juga akn kelak membahagiakanmu..

2. Pimpinlah tgn si dia ke mana pn kamu pergi.. Kaum hawa mmg begini.. Mereka dahagakan kasih syg...dn inginkan perlindungn... Saat kamu memegang tgn isterimu..isterimu akn berasa begitu selamat dn rasa bangga kerana dpt memiliki pahlawan segagahmu..Maka peganglah erat tgnnya... Tgnmu tidak akn lemas olehnya.. percayalah.

3. Nasihatilah isterimu sekiranya dia buntu.. Dia akan sentiasa mendengar nasihatmu... Namun jgnlah kamu menggunakan kekerasan dlm nadamu...kerana isterimu itu sgtlah lembut hatinya.. Dia mudah tersentuh dn mudah terguris.. maka lembutkanlah suaramu agar dia terus menghormatimu wahai suami..

4. Sayangilah isterimu tanpa membeza2kan dia dn anak2mu.. Meskipun kamu terlalu kasih terhadap anakmu..jgn terlalu menzahirkan di hadapan isterimu sehingga dia rasa terabai. Bersikap adil lah dlm menyayangi keluargamu.. Luangkanlah masa utk isterimu...biarpun sebentar.. itu sudah memadai.

5. Berikanlah isterimu barang keperluannya....barang yg disukainya..wlaupun tidak dipinta, dn walaupun ditolak olehnya.. Krn sbenarnya itulah caranya utk menunjukkan betapa kamu syg dn menghargai dirinya.. Pasti mereka akn terus tertawan oleh kehalusan budimu.


Buat kaum hawa...

1. Jgnlah kamu meninggikan suara dgn suamimu.. Sekalipun ada perselisihan di situ, jgnlah kamu bermasam muka yg berlebih2 kerana itu pastinya akn menyakiti hati suamimu kelak.. Tegurlah suamimu dgn sebaiknya.. Sekiranya dia enggan mendengar, maka biarkan dia..

2. Sambutlah suamimu di muka pintu dgn bermanis muka... Bukannya sambil memuncungkan bibir kerana merajuk dn sebagainya.. Suamimu itu penat bekerja, maka hidangkanlah dirimu sebagai perhiasan yang paling indah untuknya agar dia bisa tersenyum saat pulang ke rumah.

3. Jgnlah kamu meleteri suamimu. Lelaki sgt tidak gemar mendengar leteran perempuan. Cubalah kamu mengawal dirimu daripada berbuat sesuatu yang tidak digemari suami. Cubalah berkongsi perasaan dgnnya dn jgn pernah biarkan suami berasa bosan dgn sikap kamu.

4. Jadilah isteri yang tidak terlalu meminta-minta melebihi kemampuan suami.. Kdg2 suami tidak smpai hati nk menolak permintaan isteri.. Cubalah memahami hati suami.

5. Jgn terlalu mengada-ngada dgn suami kamu.... Itu tk mahu, ini tk mahu... Sehingga menyusahkan hati suami. Lama-kelamaan suami akn menyampah dn mulalah dia bersikap kasar lalu menengking kamu.


Okay fine, dh siap . haha jgn gelakkan nia sbb post psl bende2 kawin nie..ini cumalah reminder utk kite smue yg belum lagi masuk alam ni.. Bile dh masuk nnti, applylah bende2 ni smue ye.

ADVICE FOR TODAY : Jadilah suami yang sentiasa melindungi isteri, dn jadilah isteri yang menyejukkan hati suami.

4 comments:

$h@hriL said...

haha...good post for reader yg dh nak kawen org baru kawen or dah kawen...
yg gatal x saba2 nk kawen mcm empunya blog nih boleh berangan2 dlu lah yer..bear this advice in mind~
haha..kak nia..jgn mrh~ :PP

tania said...

hahaha...jahat awk... tk pe.. kak nia gelak je bace komen awk nie.. ceh. :p haha... sumpah jahat :p

$h@hriL said...

ape yg jahatnye...kt blog kita pun dy tulis psl nk kawen ape..nmpk sgt :PP

tania said...

haha..k fine >_<

Post a Comment

Traffic!!

Malaysia Free Backlink ServicesFree Promotion LinkFree Smart Automatic BacklinkMAJLIS LINK: Do Follow BacklinkLink Portal Teks TVAutoBacklinkGratisjapanese instant free backlink Free Plugboard Link Banner ButtonFree Automatic Backlink Service