Pages

Monday, December 26, 2011

Story behind my choice of career :p



Assalamualaikum.. today i'll tell the story behind why i choose to be a teacher.. opps, not just a teacher. I'm going to be an ENGLISH teacher lah. :) heee. Emm, korg smue mesti ade byk ambition dulu2, betul tk? Klau korg nk tahu, i have lotssss of ambitions yg dikumpul sejak kecil. Haha.. So now, jom kite share story..

Masa umur 5 tahun:
Abah suruh anak2 die (termasuk diriku) utk jadi arkitek.. Klau abah tanye, bile besar nk jdi ape, kteorg adik bradik smue beriya2 jwb... arkitek!! :p Tk tahu lah kenape, tp kteorg mmg suke sgt melukis. Slalu masuk pertandingn melukis, mewarna.. (tp ape kaitan ngn arkitek? haha) tk de kaitan lgsung... Okay...so, cita2 ni dibawa smpailahhh ke----------------> form 3.


Masuk form 4 :
Aaa, minatnye bahasa Spanish.. isy, abah, tk nk lah amik architecture.. Tgk angah ambik architecture, mcm susah je.. Tk mo lahhh tk mo lahhh~~~ Pastu dh decide. Okay nk ambik bahasa spanish. Nk jdi pakar dlm bidang nie, nk jd translator, nk translate smueeee telenovela kt tv. pergh berangan. haha... Okay, so cita2 ni dteruskan smpailahhhhh-------------------- form 5

Masuk form 5 :
Cita2 nk jdi spanish translator membuak2.. Haha.. Mmg siap plan nk keje ngn duta lg . ==' Emm, pastu dh decide nk ambik course tu kt UM. Dh beli linguaphone spanish, nk blaja spanish la.. Pastu tup2 lepas spm, col UM ( Universiti Malaya), smpai ckp ngn dekan die.. tanye die psl course tu. Tetibe die jwb, eh dik... course ni, kite ambik budak STPM je.. kite ambik org yg mmg dh ade basic bahasa asing. ==' grr, hancur berkecai harapanku... aaaaaaaaaaa..aaaaaaa.......
So, nk dijadikan citer, abah ngn mama gi berjumpe kwn die.. kwn die cite psl anak die ambik Tesl kt oversea... Hmm, balik je umah, mama dn abah mrh2, ckp course Spanish tu tk menjamin mase dpn...dn suruh ambik tesl sbb nia tanak ambik medic, tanak ambik engineering..


Kenape tanak ambik medic??
1.Takut darah, penggeli,.. dn sgt nk pengsan klau tgk drh, haha.. so what's the use amik medic?


Kenape tanak ambik engineering??
1. Sbenarnye, ade trdengar citer dri kawan yg mak die engineer. die kate, mak die smpai balik lewat mlm.. die slalu sunyi sorang2 kt umah.. And, kwn2 kakak pn ade bgtau, yg engineering mostly lelaki.. I dont want to be surrounded by guys.. Takowt la. hehe. Dn, i've promised to myself, i dun wan science stream anymore.. no more burden please. >_<


So, beberape perkara telah dipertimbangkan sbelum mencapai keputusan utk apply A Level TESL :

1. Klau jdi cikgu, boleh jdi isteri dn ibu yg berbakti utk family.. Boleh jdi ibu yg sntiase ade dgn anak2...dn boleh jdi isteri yg baik sbb slalu dpt teman suami. Ye lah, cikgu kn slalu free. Weee, seronoknye! So, ini adalah sebab UTAMA knp nia pilih utk jdi English teacher.

2. Klau amik A level tesl, dpt pegi oversea. Ni lah peluangnye, sbb adik beradik lain smue tk pegi oversea pn. I'm abah's last hope.. so, mcm menarik je. haha.



Jadi, kesimpulannye, dua sebab di atas tu adalah the only reasons why akhirnye i chose to be an english teacher. Ala, tk pe la, lgpun, ni lah peluangnye nk speaking 'cair' . Dulu berangan nk ckp mcm omputeh. So peluang dh terbukaaa~~ WALAUPUN ade beberape cikgu yg mulut kuang aja, they said..." B***H la dpt 10A tp jadi cikgu jgk. pegi oversea jauh2 tp jdi cikgu jgk akhirnye.." And i was like....So?? Geramnye...tp pendam je. Tk pelah 'cikgu', nti sy buktikn jdi english teacher ni is not a bad thing. Nia lngsung tk menyesal.. Sbb nia tanak kerjaya yg busy.. becuz im just a lady to be, now still a girl kot. hee.. Perempuan ni, tk perlu kerja tinggi2.. nnti kn ade suami. Keje biase2 pn dh okay. :) gembira jgk insyaAllah.. alahai, result spm tinggi2 tapi tk keje professional pn nia tk kisahlah.. It's just SPM je pn. duniawi belaka.. haha. :p Well, setiap org ade reasons kenape die pilih kerjaya yg die nk..
Hee...ade muke cm cikgu tk?? :p



ADVICE FOR TODAY: Believe in what you think best for you.. Ignore other people lah....okay? Gud luck!

Monday, December 19, 2011

Pengantin Zaman Moden



Salam. hari ni nk sentuh isu berpakaian dalam perkahwinan.. Ckp soal kawen2 ni, klau dulu kite tgk gmbr mak bapak kite kawen, mak kite mesti tk pakai tudung kn.? bercucuk sanggul, pakai baju songket, tradisional gituuu..:p ( ini terkecuali utk org yg parents die masih muda oke) hee...tapi itu dulu, zaman dulu22... Zmn skrng, dh makin berubah. Alhamdulillah, zmn moden ni, dh ramai yg mula bertudung waktu kahwin. Bila sorang mula bertudung, bende ni dh jadi trend dh.. Tk pe, tu mmg benda baik. Tapi,ade jgk yg memilih utk pakai tudung time akad nikah je. Time bersanding, terus bukak. Haa, ini, tk boleh.. Tudung bukan benda main2 cik adik, kakak, mak cik, nenek oi.. Okay, tk pe. Masih ade masa utk perbaiki diri kan? mm.. Okay ckp psl bertudung time kawen ni, sbenarnye tudung tu sndiri pun bermasalah. knp nia kate bermasalah?? Mmg bermasalah bila tudung tu tudung pendek. Tahu2 je lah kite skrng, pengantin prmpuan suke sgt masukkan tudung dlm pakaian pengantin utk kasi kemas sikit, pastu terdedah la bentuk badan die dgn pakaian pengantin yg ketat2. isy, boleh ke mcm ni? Tk boleh.. Jgn peragakan badan percuma saje. Bukn ke suami kite ade kt sbelah tu? Mne boleh tayang body kt org ramai yg dtg majlis kahwin kite..

Actually byk je cara mcm mne nk menutup aurat dgn smpurna utk majlis nikah tu..emm..

1.first step, klau boleh jgn pakai baju yg sewa tuh. Tempah la, kasi baju longgar2 sikit. Lagi lawa kot klau baju yg tempah sndiri. :)

2. Tk semestinye perlu pakai tudung awning tuh. Tudung awning kebanyakannye singkat sikit.. So, pakai la shawl yg besar2 ke, pashmina lawa2 utk kawen.. pastu hias ngn lace.. waa comelnye >_<


3. Aurat kaki jgn lupe tutup.. >_<



Okay jom tgk gmbr ni satu2.. Kite tgk ape kesalahan yg diorg buat.





Okay pengantin ni bertudung. Goodjob. :) TAPI.. tudungnye dimasukkn ke dlm baju sehingga menampakkan susuk bdn. Baju pengntin trlalu fit.. mmg la nmpk mcm snow white, comel je.. tapi.......tk tutup aurat. Tk nk lah pakai mcm nie.. TK LULUS. next bride!











Gmbr ni sgt sweet sbb pengntin die posing2 gitu, heh.. Diorg punye kaler dh matching sgt, chomeyl jer... Nmpk mcm org2 kaya je nih.. Hmm, tudung dh pakai. Cuba teka ape yg tk kena? Haa, pakaian pengantin prmpuan menampakkan susuk bdnnye.. Aisy, tk syok la org nmpk saiz bdn kite.. tutup2~ ! >_< TAK LULUS jgk.. Okay, next bride!












Emm yg ni, mmg tk lulus dari awal lg.. First, rambut tk tutup... pastu baju pulak menampakkan lengan. Knp ramai sgt skrng nih pakai bju pengntin mcm nie? Even yg bertudung pn ade pakai mcm ni taw.. Aisy, tk boleh mcm ni....TAK LULUS. Next next next! :p












Haa, yg ni, thumbs up. Ni gmbr org arab sbenarnye.. Hee, klau nk fesyen yg menutup aurat, boleh tiru gaya diorg. Pakai labuh2 pun lawa ape.. Perfect! :0 yg ni LULUS..










PSST : Nk pakai mcm ni time kawen boley? haha. :p

Sunday, November 20, 2011

Peliharalah Ikhtilat..


Assalamualaikum :)

Aa...I've been so busy, tk sempat nk update blog. Alhamdulillah hari ni berkesempatan jgk utk tulis sesuatu.. Last week was a useful lesson to me. Our college buat kempen IKHTILAT. Tau tk ikhtilat ni ape sbenarnye? Ikhtilat ni sbenarnye refer pd pergaulan dn percampuran lelaki dn prmpuan yg bukan muhrim. Jadi perlu ke tk ikhtilat ni? Perlu...tapi ade batasannye...dn hanye perlu pd waktu2 tertentu saje taw.

So im writing this just to relate it with my own experience lah yer. :) emm, klau dlu, mase kt skolah... ikhtilat tk berape nk jaga. Mmg lah tk pernah bertepuk tampar ngn kwn2 laki mcm budak2 yg bergaul bebas tue...Tapi berborak2 dn bersuka ria ngn kwn sekelas tu selalu je buat time cikgu tade.. Dn dlu penah ade sorang best friend lelaki. Dn entah kenapa dlu tk pernah terfikir pn smue tu salah. Berkawan tk salah,tapi byk panduannya yg kite kene ikut.

Dalam ikhtilat ni, kene ingat..

JARAK KENE JAGA!
MATA KENE JAGA!
HATI KENE JAGA!
NAFSU KENE JAGA!

Tapi ape yg nia perhatikan budak2 skrng nie.. smue bnda2 kt ats tu tk tau nk jage.. Bukn stakat itu, just nk tegur la, klau kite tu perempuan, buat cara perempuan.. Tk yh nk berlagak mcm laki. Ape yg nia maksudkn dgn berlagak lelaki? Well, sumtimes, nia tgk budak2 prmpuan ni berckp ngn lelaki selambaaa je.. Dh mcm tk de segan silu dh.. Die buat lelaki tu mcm kwn prmpuan die.. Haiz, wlaupun nia sndiri berkwn ngn laki, tapi honestly, i rarely look at their eyes. Malu la.. Ustaz kate, seorang perempuan kene ade sifat malu.. Dn dunia skrg dh tunggang terbalik bila perasaan malu itu dicabut drpd makhluk yg bernama wanita.

MALU MALU MALU...

Pentingnya malu dalam menjaga ikhtilat...

Klau perempuan ingin menyalahkan lelaki kerana memandang mereka, lelaki juga pasti ingin menyalahkn prmpuan krn tidak menutup aurat. Dear friends, klau kita sayangkan Allah, maka buatlah ape yg Allah suruh.. Tidakkah kite takut pd seksaan azab yg dijanjikan Allah?

Berckp soal ikhtilat, timbul pula soal jodoh. Kata ustaz, tk wujud istilah Islamic couple. Satu2nye hubungn cinta yg dibenarkn Islam ialah melalui perkahwinan yg halal. Ustaz cdgkn nikah khitbah. Ini bukanlah same seperti konsep nikah gantung yg disebut2 masyarakat kite.. Nikah khitbah ni bunyi mcm seronok jgk lah utk student2 mcm kite. :p

1. Kawin
2. Tk duduk bersama (nafkah zahir tk perlu tanggung)
Tapi masih boleh berjumpa dn berhubung seperti mana suami isteri.
3. bila dh habis belaja nnti , boleh duduk bersama dn berakhirlah status khitbah2 tu smue.

:)

ADVICE FOR TODAY: Peliharalah ikhtilatmu wahai sekalian muslimin dn muslimat.. Tidaklah susah untuk menjaga ikhtilat itu... Klau hari ini kite abaikan tuntutan Allah, di akhirat kelak Allah akn abaikan kite.. Wallahualam.


Sunday, September 18, 2011

Pimpinlah si dia

Image Detail

Assalamualaikum kawan2 :) Dh lame sgt nia tk update blog ni.. So skrng tgh boring asyk mengadap buku je berhari2..nk release tensyen kejap. Emm, tajuk hari ni is Pimpinlah si dia.. Actually nia nk ckp psl fenomena yg melanda suami isteri dlm berumahtangga skrng. Isteri2 seringkali merungut ttg suami mereka. Jom kite kupas sikit ...kite explore apekah rungutan2 isteri2 nie.. aisy ...

" Ala, suami ni...mase mula2 kawin je die pegang tgn kite time jalan2, lepas tu bile dh dpt anak... die sygkn anak tu lebih dr sygkn bini sendiri. "

" Masa awal2 kawin panggil sayang, bile dh lame2 hilang la perkataan tue... tk romantik langsung."

" Masa dpt anak first, suami masih romantik. Bila dh dpt anak kedua, ketiga....romantiknya entah ke mana.. Smuenye jadi tawar. "

" Kahwin? Ala... masa muda2 mmg la smue org excited nk kawin. Tapi bile dh kawin, tk de seronok2 pun lah. Byk masalah ade lah.. Ingt snang ke nk jaga hati suami? Hari2 berendam air mata je lah.. "


Isy...... Mengapa smpai sebegitu rupa feedback yg nia terime dari para ibu yg sudah lame mendirikan rumah tangga? Mengapa sbegitu dahsyat gmbrn yg diberikan? Terkesima jgk mula2... Betul ke kahwin ni tk seronok yg digembar gemburkan? Kenape?? Kenape boleh jdi mcm ni.... :(

Wahai kaum adam...dn kaum hawa... Sememangnye, utk kite yg masih bujang ...kite masih boleh berbuat sesuatu utk bahagiakan rumahtangga kite kelak.

Buat kaum adam :

1. Panggillah isterimu dgn panggilan manja, krn kamu tahu bahawa kata2mu itu adalah senjata yg boleh mencairkan hati isterimu.. Maka mengapa harus disimpan ayat2 yg indah itu... Kamu tidak rugi hanya dgn menggembirakan hatinya yg juga akn kelak membahagiakanmu..

2. Pimpinlah tgn si dia ke mana pn kamu pergi.. Kaum hawa mmg begini.. Mereka dahagakan kasih syg...dn inginkan perlindungn... Saat kamu memegang tgn isterimu..isterimu akn berasa begitu selamat dn rasa bangga kerana dpt memiliki pahlawan segagahmu..Maka peganglah erat tgnnya... Tgnmu tidak akn lemas olehnya.. percayalah.

3. Nasihatilah isterimu sekiranya dia buntu.. Dia akan sentiasa mendengar nasihatmu... Namun jgnlah kamu menggunakan kekerasan dlm nadamu...kerana isterimu itu sgtlah lembut hatinya.. Dia mudah tersentuh dn mudah terguris.. maka lembutkanlah suaramu agar dia terus menghormatimu wahai suami..

4. Sayangilah isterimu tanpa membeza2kan dia dn anak2mu.. Meskipun kamu terlalu kasih terhadap anakmu..jgn terlalu menzahirkan di hadapan isterimu sehingga dia rasa terabai. Bersikap adil lah dlm menyayangi keluargamu.. Luangkanlah masa utk isterimu...biarpun sebentar.. itu sudah memadai.

5. Berikanlah isterimu barang keperluannya....barang yg disukainya..wlaupun tidak dipinta, dn walaupun ditolak olehnya.. Krn sbenarnya itulah caranya utk menunjukkan betapa kamu syg dn menghargai dirinya.. Pasti mereka akn terus tertawan oleh kehalusan budimu.


Buat kaum hawa...

1. Jgnlah kamu meninggikan suara dgn suamimu.. Sekalipun ada perselisihan di situ, jgnlah kamu bermasam muka yg berlebih2 kerana itu pastinya akn menyakiti hati suamimu kelak.. Tegurlah suamimu dgn sebaiknya.. Sekiranya dia enggan mendengar, maka biarkan dia..

2. Sambutlah suamimu di muka pintu dgn bermanis muka... Bukannya sambil memuncungkan bibir kerana merajuk dn sebagainya.. Suamimu itu penat bekerja, maka hidangkanlah dirimu sebagai perhiasan yang paling indah untuknya agar dia bisa tersenyum saat pulang ke rumah.

3. Jgnlah kamu meleteri suamimu. Lelaki sgt tidak gemar mendengar leteran perempuan. Cubalah kamu mengawal dirimu daripada berbuat sesuatu yang tidak digemari suami. Cubalah berkongsi perasaan dgnnya dn jgn pernah biarkan suami berasa bosan dgn sikap kamu.

4. Jadilah isteri yang tidak terlalu meminta-minta melebihi kemampuan suami.. Kdg2 suami tidak smpai hati nk menolak permintaan isteri.. Cubalah memahami hati suami.

5. Jgn terlalu mengada-ngada dgn suami kamu.... Itu tk mahu, ini tk mahu... Sehingga menyusahkan hati suami. Lama-kelamaan suami akn menyampah dn mulalah dia bersikap kasar lalu menengking kamu.


Okay fine, dh siap . haha jgn gelakkan nia sbb post psl bende2 kawin nie..ini cumalah reminder utk kite smue yg belum lagi masuk alam ni.. Bile dh masuk nnti, applylah bende2 ni smue ye.

ADVICE FOR TODAY : Jadilah suami yang sentiasa melindungi isteri, dn jadilah isteri yang menyejukkan hati suami.

Wednesday, August 24, 2011

LELAKI : Dunia Vs Akhirat

Assalamualaikum to all readers yg sudi berkunjung ke blog nia. Hari ni let's talk about lelaki. Zaman skrg ni byk artikel yg kita sering baca psl wanita solehah yang diidamkan lelaki. Tapi bagaimana pulak dgn lelaki soleh yg diidamkan kaum hawa? Haa...tk ramai yg nk mengutarakan persoalan ni dn keadaan dunia sekarang seolah2 menunjukkan kuasa hanya di tgn lelaki dlm menentukan siapa pilihan hidup diorg. Tidak...tk betul smua tu. Sbenarnye perempuan pun perlu ada garis panduan jgk klau nk pilih suami besok lusa nnti. :) Tapi syg...hari ini...kita boleh lihat sendiri betapa songsangnya dunia. Mengapa, mengapa dn mengapa.. ? Cuba lihat gmbr Enrique Iglasias kt atas tu.. ( okay, sgt hensem dn sgt mengujakan) Klau stakat nk minat artis mcm ni, boleh terima lg. Tapi, nk buat jadi boyfriend? Jadi suami? Hisy, fikir 10 kali dlu lah cik adik oi.. Nia brckp ni based on fenomena yg membelenggu kita smue hari ni.

Kawan2 kita mudah sgt tertarik dgn org2 yg stylo...yg hensem.. anak org kaya... mcm2 lg. Budak2 laki yg mcm tu, mmg lah pndai mengayat, romantik... Tapi nk ke mana kite dgn romantik2 smue tu? Tepuk dada, tnye diri sndiri.. Ade hari tu, jumpe satu couple ni.. pakwe die pkai mcm artis korea. pergh stylo habis. Dn makwe die jeling2 kt nia ngn kwn nia sbb takut kiteorg nk usya pakwe die. Isy, tade maknenye~ Ade pulak yg berdating hari2 tk kira tmpt.. Cuba fikir..klau betul lelaki tu lelaki yg baik, knp die nk dating hari2 ngn korg? Jgn ikutkan nafsu wahai teman2..buruk akibatnye nnti. See, budak2 skrng ni bangga ade bf yg mcm tu.. Tapi jarang sgt nk jumpe org yg fikirkan lelaki yg boleh bimbing dia kt akhirat nnti. Eh, honestly, masa nia budak2 sekolah menengah dlu, nia pn tk penah terfikir psl smue tu. I thought, klau lelaki tu baik, itu dh memadai. Tapi sbenarnye TIDAK. Rupa2nye AGAMA yg harus dijadikan NOMBOR SATU.. Bila kite terkapai2 dlm mencari hukum agama, kan sejuk hati klau suami kitalah yg slalu bg nasihat keagamaan kt kita...bantu kita berubah..? kan ? kan? Tapi klau kawin dgn lelaki yg punk..yg rock...budak band yg ntah ape2... Boleh ke diorg bimbing kite nnti? Cukupkah ilmu agama mereka? Haa..itulah persoalannya.. Ini bukanlah artikel bertujuan merendahkan mana2 pihak...ini sekadar teguran.

Ingat..Perempuan yg baik utk lelaki yg baik, dn lelaki yg baik utk perempuan yg baik.


Tidakkah sejuk hati seorang isteri melihat suami soleh yg penyayang dn mampu menjadi ketua keluarga yg baik?


ADVICE FOR TODAY: Jgn tersilap langkah dlm memilih si dia.. <3 .hehe. L.Y.M.P

Friday, August 19, 2011

Shopping Edisi 1!


Salam... Hey this time i want to talk about shopping. Oho, knp ntah nia sgt susah nk thn nafsu dri shopping... tk tahu knp nia sgt tk syg duit dn tend to spend my money senang2 je.. Haha.. Okay hari tu pegi jusco seremban. Pastu terfikir nk beli baju kt F.O.S, sbenarnye nk beli utk adik dn along. Utk adik, beli baju yg ade gmbr pistol.. Utk along, beli baju yg ade gmbr dinasour. haha...comel sunggohh~but suddenly trnampak satu baju yg ade gmbr crown! ohh ape lg, princess nia mesti lah nak! Ape lg...terus rembat je baju tu..confuse nk amik size S ke M.. last2 amik saiz M je lah ( tk yh nk perasan budak2 amik saiz S ).nk dijadikan citer, waktu nk bayar kt cashier tuh, tiba2 rupa2nye duit tk cukup ==" ... haa tu lah padan muka bli byk sgt. Then cpt2 rush pegi mesin atm utk drawww duit.. Duit pun dh naik muak tgk muke nia.. hehe.. so bayar3...pastu pegi lah kt food court, konon2 nk bukak puase situlah ngn kwn2.. then, tgk makanan smue jenis byk2 rase teliurr sgt.. Last2 nia beli steamboat + chicken grilled + ice blended chocolate so total RM 20 lebih kurang.. Isy, makan nk sedaap aje cik tania nie... Hmm, campur tambang taxi, shopping baju, shopping hadiah utk teacher, makanan lg... total yg habis dlm sehari tuh RM 50+ la kot.. haih pdhal pegi seremban je pun dh habis byk gile..dn niat asal yg cume nk berbukak puase kt situ dh terpesong2 dh haa... aaa.. tidak...kawan2, jgn ajak nia kuar lg..nnti duit nia habis.. Klau kuar ngn mr beckham je nia pndai kawal duit :) okaylah itu sahaje for this time..see ya! org nk balik kg nie..nk raya.. yeay

Haa, inilah nia mase kt jusco tuh :p

Yeay, ini die baju tue.. baju ni kaler die cantik sbenarnye, tapi lighting effect kamera ni buat kaler die nmpk tk cantek! :p


ADVICE FOR TODAY: Next time nk berbelanja, wlaupun korang ni byk duit, jgn membazir okey.. tk baek :p

Friday, August 12, 2011

Friendship Tears





Once,..mama penah kate, " Awk ni hati batu ke... asal susah sgt nk nangis.. Tgk org lain tu, hati lembut je..nangis, ..sedih.." Penah jugak rasa malu ngn mama bila mama ckp cmtu. Actually nia buknnye seorang yg tk de perasaan, nia mybe just tk reti nk express kesedihan nia cmne. Tapi hakikatnye,..semua ni berubah lepas nia masuk ke Kolej Mara Seremban.. apatah lg masuk ke kelas 11.7, kelas kami ;kanak2 Tesl yg sgt terkenal dgn kelas yg bising dn byk ckp. Mane pn kiteorg pegi, org akn boleh detect, ' ah budak tesl lah tu.' Mmg tk dinafikan pun..Tp tk seorang pn sbenarnye tahu yg kiteorg smue sgt sgt sgt berjiwa perempuan = smue org mudah nk touching.

Tadi...smue budak2 A level year 2 perempuan berkumpul kt LT1. dh agak dh sbenarnye mesti nk ckp psl result yg baru je kuar smlm.. Actually tk expect slot ni akn jadi sedih gile... After one by one org berucap kt dpn tu, suasana jadi makin hiba.. smue org dh mula muhasabah diri... Then bila turn Niena (best student kelas kiteorg for this AS exam) berucap kt depan... smue org terus sebak bila niena ckp kt budak2 engin n account..

" Tdi niena dgr korang kate dpt 13 pun dh sedih sgt... tp cuba korang tanye budak2 Tesl.. kiteorg nk dpt 13 pun susah.. " (lebih kurang cmnie lah die berucap, nia pn tk dpt focus masa tu sbb tiba2 sebak..)

Masa niena ckp je dialog tu, smue teslians dh sebak dn nangis2.. ( budak A level lain pn dh ade yg nangis sbenarnye masa tu)... Masa tu, kiteorg teslians tibe2 realize yg betapa susahnye kiteorg strive so hard utk smpai ke hari ni... Tiba2 rase united ngn kwn2... dn rase brsalah sgt selama ni sbb kdg2 ade tk puas hati ngn kwn2..

Aaaa...sbenarnye nk ckp yg sejak masuk Tesl, nia dh jdi sgt perempuan.. hoho, wlaupun ade seorang hamba Allah ni kate nia keras. hehe... Nia tk penah sesenang ni nk nangis dpn public. It's so not me.. Tapi sejak menjadi Teslian, hati mudah sgt rapuh.. dn rasa ikatan persahabatan tu lebih kuat.. Terima kasih anak2 Tesl smua... sy syg kalian. <3

Ni nk share gmbr2 classmatesZ nia...

Abu, miza, farzana :p

Ecah, yun, dayah, amal, viann.
Yg dpt effect 'soft focus' kt tngah tu Icey, rumate nia :p
Ni jantung hati sy yg prmpuan.. yg lakinye tk leh nk reveal gmbr kt cnie.. haha. Haa, ni mira lyana.

farzana, leya dn teacher : (taklimat golden gong! )

nad, amal, zati, miza.

nad yg tgh berucap ntah pape.. haha

dayah dn nia :)

Ini queen niena.. haha.. berangan je lebih.
Ini King kami, Syafiq!



ADVICE FOR TODAY: Kwn2 adalah teman kita di saat suka dn duka.. Jgn sakitkan diorg okay?

Thursday, August 11, 2011

Exam oh Exam!



Salam friends! huh ==" hari ni hari yg paling menjadi debaran utk kami budak2 A Level. Dh seminggu dh sbenarnye takowt. Today, 11th August 2011 akn jdi satu tarikh yg paling historical lah buat we all.. emm + today sbenarnye birthday mama nia! hurray.. Alhamdulillah... pagi td kiteorg smue masuk kelas awal2 lg.. Masuk2 je, teacher terus bace result masing2. I was like still taken aback lah kan.. Budak tesl requirementnya lain sikit berbanding budak accounting dn engineering.. Diorg mesti smue subject dpt A. Kiteorg tk... Kiteorg yg wajib dpt A hanya subject Maths.. Utk subject Literature dn Socio kami dibolehkn dpt at least B so that tk payah repeat! huhu.. Sbb subject kteorg triple susah utk score.. tu la psl.

My result Alhamdulillah, cukup2 makan la.. Tapi yg agak terkilan sbb kene repeat 1 subject; Sociology.. wlaupun org kate beruntung sbb nia tk payah repeat literature, tapi REPEAT tu masih satu perkataan berbisa.. Yer lah, bukn snang nk repeat. perlukan hard work and determination. Tk pe lah, jgn putus asa Tania~ Ramai yg dpt unexpected result.. as i am jgk la.. nia buknnye pndai sgt pn.. Nasib baik Maths dpt A. hoho, klau tk dpt jgk, tk tau lah nk kate ape.. Dh berguru ngn ramai sgt dh haa maths nie.. Terime kasih korang kawan2 (laki dn prmpuan) yg dh berhempas pulas ajar nia maths. insyaAllah byk pahala korg dpt... :)

Tahniah pd awk, awk dn awk... :) Dpt 14 pn oke what :p Dn tahniah pd smue kwn2 nia yg dpt 15.. Korang mmg hebat lah.. :) Bangga dpt jdi kwn korang ... hehe.. Ape2 pun always humble okay? And pd kwn2 yg kurang brjaya..it doesnt matter.. tk pe lah, teruskn usaha lg k? Mungkin rezeki tk de kali ni, lain kali insyaAllah berganda2 rezeki tu.. Klau nk mintak tlg pape, mintak je.. Nia hepi klau dpt tlg korang.. Well, okaylah..tu je lah kot stakat nie.. Nia pn dh inform family bout my result and they seem happy and glad for me. K lah, syg korang smue... terutama skali.. syg Allah! dn syg nyet2! :)



Advice : Amalkan ayat seribu dinar (boleh google klau tk tahu) .. InsyaAllah, murah rezeki kita selamanya.. :)

Sunday, August 7, 2011

Sabar Itu Satu Senjata

Alangkah bertuahnya kita sekiranya dpt menjadi wanita solehah yang dihiasi kesabaran dn keimanan yg tinggi <3


Wanita seringkali dikaitkan dengan perkataan 'sabar'. Mengapa ya? Sbenarnya sabar ni adalah salah satu sifat yg Allah S.W.T anugerahkan kpd kaum hawa. Kelebihan bersifat sabar ni lebih cenderung pd org perempuan. So hari ini sbenarnye nk berkongsi psl sifat sabar.. Kite lihat pd hari ni, rmai antara kita yg kurang sbr bila berlaku musibah, dugaan mcm2.. kite mudah sgt nk menyalahkan org ataupun trlalu cpt nk putus asa.

Tahu tk klau kita sabar sbenarnya byk kebaikan yg kita akn dpt? Kesabaran ni adalah satu aset buat kita. Klau org yg dikurniakan sifat sabar ni sbenarnye sgtlah beruntung, Alhamdulillah.. Bukan semua org ade sifat sabar ni.. Sabar merupakan satu kelebihan dn senjata buat kita, ape lg klau sifat sabar ni ada pd kaum hawa. Disebabkan kelembutan jiwa dn hatilah maka Allah kurniakan sifat sabar pd org prmpuan.. Sbb org perempuan ni senang terguris.. Kdg2 terguris dgn insan-insan sekelilingnya tanpa sebab yang konkrit. So sbb itulah kite kene pandai handle diri kita supaya sentiasa bersabar.

Bagaimana nak bersabar?? Kita kena amalkan sikap memaafkan insan lain. Walau apa pn yg org buat pd kita, kita kene cuba tersenyum walaupun apa yg kita lalui tu sgt pahit. Mmg susah nk buat semua ni, tapi bagi diri nia sndiri...contohnya, nia mengutamakan utk buat org tersenyum berbanding buat nia sendiri yg senyum. Sometimes, klau org tu buat silap ngn kita, kita kene cuba maafkan dulu org tu, dn lama2 benda tu akn heal lah slow2.. Yg penting, jaga hubungn baik dgn smua org.. Tapi nia fhm, kdg2 bila kita minta maaf,tk siapa pn nk dgr kita waktu tu.. MasyaAllah, mmg agak sebak lah dada time tu.. Tapi insyaAllah, berkat doa dn semuanya..akhirnya nnti org lain pun akn maafkan kita klau kita amalkan memaafkan org.

Cara kedua utk bersabar ialah sentiasa memandang positif dn maju ke hadapan. Jgn kerana benda kecik, kita mula komplikatedkan fikiran kita. Tk boleh mcm tu.. Mcm mane nk bersabar klau asyik merengek sbb benda yg tk masuk akal.. Nia sndiri pun ade naik turun dlm hidup ni.. Dlm satu hari tu, mesti akn ade sedih..mesti akn ade heppy. Tp Allah Maha Adil, Dia tk jadikan hidup kita ni sedih je slalu... akn ada saatnya kita happy.. Percayalah.. Kita tk pernah keseorangan. :)

ADVICE : Sabar itu senjata kita semua.. Maka bersabarlah dgn apa2 pun cubaan yg kita terima. :)

Monday, July 25, 2011

Beckham Saleh :p


MasyaAllah...subhanallah... Hensemnyerrrr.. Haha.. sorry2, nia mmg kemaruk ngn si beckham sorang ni... Tk tahu lah cmne klau dh si beck ni ade dpn mata.. Haih, silap2 boleh tolak victoria masuk longkang. keh keh.. Mmm... tk de la, hari ni nk brckp psl mat saleh dn minah saleh. :) Kiteorg kt rumah stiap kali tgk movie cite omputeh, mesti akn mengucap.. " haih kenape omputeh ni lawa2 belaka ek?" Rata2 bangsa die smue nye lawa. Kdg2 muka diorg tk brape nk hensem, tapi sebab body yg tough, maka mereka nmpk begitu awesome boley tk? haha.. yg perempuannye pulak, klau muka tk cantik pun, tapi mata warna warni, rambut warna warni... tu yg jadi lawa tu. My dad once said, nk kawin ngn bangsa lain abah tk benarkan, tapi klau nk kawin ngn org puteh abah bg, sbb nnti cucu comel. Haha.. apekah? But i always replied... emm, tanak lah abah. Nk org melayu je, baru lah perasaan sejiwa sebangsa tu wujud dlm family. hehe.. Wlau ape pun, my family sentiasa merestui pilihan anak2nye asalkan bakal menantu tu ada agama dn kerjaya yg baik. insyaAllah... (amin....) haha. Emm, k lah, patutnye nk sentuh psl issue Beckham saleh ni.. ohoo,asal mat saleh makin tua pun tetap hensem eh.. nmpk lg tough lg la.. Nia bg contoh James Bond la kt cnie.. bukn james bond yg latest tu ek.. yg Pierce Brosnan tu la.. :) Pelik kan? Subhanallah.. Dh dijadikan bangsa diorg lawa2 hensem2, ape nk buat.... cuci mata sudah. Haha..bukn nk buat suami pun.. sy nk suami sy org melayu... dh ade dh pun calon. :p semoga bahagia dunia akhirat.. amin... sekian wassalam.

ADVICE FOR TODAY: err... advice ape ek? emm kesimpulannye kawinlah dgn bangsa anda sendiri. hahaha...

Friday, July 22, 2011

Hijab everywhere!~

Salam sejahtera buat smue :) Okay mlm nie nia terasa nk ckp psl isu bertudung.. Dlm dunia Islam kita hari ni, kita lihat wanita-wanita Islam mmg bermacam ragamnya.. Soal tudung labuh, tudung singkat dn malas bertudung tu kita tolak ke tepi dulu. Skrang apa yg kita nak bincangkan di sini ialah topik bertudung di mana-mana sahaja.. Ada dlm kalangan kita yg mengaku bertudung tetapi, sayang seribu kali sayang... tk ramai yg menghargai tudung itu sendiri. Mengapa masih ada yang tidak bertudung bila ada tetamu dtg ke rumah? Okay, kalau betullah malas sgt nk pkai tudung, then duduk sahaja lah dalam bilik. Anak dara memang tak digalakkan tayang muka pun betul tk? Tapi klau dh parents panggil suruh keluar, rasanya bukan satu beban untuk memakai tudung. Ya, nia tahu mmg agak susah nk buat semua ni sebenarnye memandangkan kita berada di rumah kita sendiri, jadi kita rasa mcm tudung dh tk perlu pakai lg. Cuba kita renung balik, apa bezanya kita dgn org free hair klau kita tk pkai tudung bila ade tetamu dtg?

Satu lagi issue is when kita balik kampung. Tahukah kita apa hukum aurat kita dengan 'lelaki' yang mengahwini ibu saudara kita? (maksudnye bukan bapak saudara yg betul2)... Tahukah kita apa hukum aurat kita dengan sepupu-sepupu lelaki kita yang sudah baligh? Haa...rasanya masih ramai yg belum tahu. Nia terkejut bila dengar ade lgi org yg berusia 25 tahun tapi kata aurat dgn sepupu lelaki tk pe tk tutup rambut pun, sedangkan kita semua tahu sepupu itu adalah lelaki yang boleh kita kahwini.. Maka, hukum aurat jelaslah di situ. Jadi, bila balik kampung, terutamanya bila semua sanak saudara berkumpul time raya, masyaAllah... lagilah susah nk bertudung sepnjang masa betul tk? Tapi... klau kita langsung tk latih diri kita dari sekarang, bila lg? Jgn anggap benda ini remeh kerana ini mungkin menjadi penghalang kita utk masuk syurga kelak.. Fikir2kan lah.. Emm, cuba tgk balik gambar tudung instant yg nia letak kt atas ni.. Inilah tudung paling simple yg paling senang utk pkai. Korang cume perlu sarung je kt kepala.. So, tk de lah membebankan sgt betul tk? Haa, inilah ujian Allah buat kaum Hawa yg kita smua selalu sgt ambil remeh. Klau boleh, lepas ni, bila balik kampung, cuba-cuba lah kekal bertudung wlaupun 24 jam stay kt kampung tu.. Nia tahu mmg kampung korang tu mcm rumah korang..sbb tu korang tk kisah nk bukak tudung ke ape, ye lah cousin2 tu smue pun dh mcm adik beradik korang.. Tapi ingt, hukum tetap hukum.. :)

ADVICE FOR TODAY : Jadikan tudung itu sebagai teman setia anda, insyaAllah banyak hikmahnya..

Thursday, July 21, 2011

Ainun Mata


Assalamualaikum. Entry kali ni psl mata. Pelik2 betul la cik Tania ni kan, suka sgt ckp psl isu yg org lain tkkn ckp. Haha, dats me. Mmg agk pelik... eh tk, tk nk jdi pelik, nk jadi unik boley ? :p err, okay let's proceed.. Alhamdulillah nia dikurniakan sepasang mata yg setakat ni boleh diiktiraf sebagai tak rabun .. haha, tapi still ade silau sikit dats why nia kene pkai spek dlm kelas time silau kt whiteboard tu. TAPI... nia slalu dpt feedback dari kawan2... "Tania nampak sombong sbb mata dia." What? sbb mata? huk huk... Ade yg kata nia nmpk kerek + bajet sbb cara nia pandang orang. Haha...to be honest, wlaupun kawan2 tk prnah prcaya ape nia ckp, nia sbenarnye seorang yg sangat3333xxx pemalu.. Tapi why korang tk pernah tahu yg nia pemalu? Becuz..... nia ade beberapa cara yg nia buat utk cover yg nia tgh malu... Each time nia bercakap ngn org, (kalau ade org perasan) nia jarang pandang tepat ke mata org tu. Maluu!~ huhu... nia malu tk kira ngn laki ke perempuan ke... So dis explains why mata nia nampak cam bajet je bile pndang org.. Sbb nia berlagak mcm nia cool dn tk malu kt org. Dats the only way utk nia cover yg nia tgh sgt22 malu.. haha... Weird + funny. Cuz ade je yg ckp die suke tgk mata nia.. Mcm2 lah manusia ni kan. ade je tk kena. Yg suke tgk, alhamdulillah lah kan.. Yg kate nia nmpk bajet tu, astaghfirullah, tk pernah terlintas pun nia nk perasan2 nie.. sbb nia sgt anti org yg perasan2 ni. Kite semua kan manusia biasa, hamba Allah semuanye, jadi kenelah bersyukur dgn apa jua pemberianNya.... :)



ADVICE FOR TODAY : Dun judge people by their EYES. haha

Wednesday, June 15, 2011

SukAn Bina Bdn?? what the fibrinogen??



Sukan bina badan? aiyaa...i dun no what the fibrinogen is this. haha.. Mula2 perasan psl sukan ni mase kecik2 dlu lah... Tk tahulah kenape mase kecik2 dlu suka sgt tgk channel sukan olimpik, sukan sea, sukan komanwel... Tapi bile dh beso, makin malas jadinye. Nk tgk drama je tahu.Huhu... Okay well, aritu tgk seseorang ade update gmbr diorg dlm facebook. Gmbr diorg masuk sukan bina badan ni lah, n sgt terkejut sb org tu mcm bangga gile sbb dpt jadi johan, dn mempamerkan gmbr die yg kurang / mmg tk senonoh tu.. Huhu, actually, seyes tk fhm kenape sukan ni diWUJUDkan. dn kenape trainee2 tu smue sgt gembira dgn smue otot2 die yg trtonjol2??? haih..plis lah... klau tgk baik2, dh tk de rupa tubuh manusia lg dh. Aurat pulak tk trtutup. aaaa nia tk fhm knp. Can someone explain to me WHY. Bukan ape, kdg2 manusia ni asyik tegur perempuan yg tk tutup aurat. Tapi kite smue terleka mengenai aurat lelaki itu sndiri.. Sdangkan dosanya sama sahaja dgn perempuan yg tidak menutup aurat. Renung2kan lah buat kaum adam ye :)




Wahai abg2 di luar sana, sejujurnya, kami kaum hawa sgt gerun melihat otot2 dn muscle2 anda yg trbonjol2... Apa salahnya sekadar bertubuh tough dn nmpk smart bila bergaya. Tk perlulah smpai mcm ni rasanya..

Apakah tujuannya bergambar dgn pose yg mcm ni?

REMINDER : aurat lelaki dari pusat hingga lutut, bukan pusat DAN lutut ya.. :)

Tuesday, May 31, 2011

Resdung again!


Assalamualaikum.. at this moment im writing, my breathing is not so good. That tells you why I decided to share about my resdung. Hmm, sbenarnye dh lame kena resdung ni. Dari darjah 5 lgi. Hampir2 kene asma sbb resdung trlalu kuat. Well, i heard that rmai jgk yg ade resdung tapi tk perlu berpantang mkn seafood. But not me! arghh.... Doktor said i cant eat CERTAIN prawns, CERTAIN squids. So to make it easy, i just boicottttt je smue SOTONG dn UDANG. Tapi stiap kali mkn tom yam, or mkn besar ngn family, i'll just sapuuuu je smue makanan2 tu, mkn je..TAPI,for sure ah after mkn tu, terus sesak nafas...sesak sikit je :p hehe.

Org resdung ni kan, tk leh main habuk taw. Tk de lah bermain ngn habuk...maksudnye menyapu lantai ke, lap brg berhabuk ke, sbenarnye tk boleh. Lagi2 nia.. Slalu lepas mengemas, 24 jam after dat la kot, dlm hidung akn bengkak.. Luaran tk nmpk, tp klau suluh kt dlm, agak2 dh tk de ruang dh utk bernafas. Pintu dlm hidung tertutup. Ahh tidak! hmm....sabar je lah,sbb tu mama suruh pkai mask time berkemas. Tapi lemas la...haih.


Haa, ini dia ubat kesayangan nia.


Take this away from me, and i will slowly die in 10 days. haha

Ni outlook spray yg nia guna utk resdung. Name die NASONEX spray. Sblum ni tk guna spray yg ni, sblum ni gune BUDESONIDE. Tapi doktor Mizwa kate tk bagus, sbb ubt sblum ni murah, lagipun dari India. (eh ade kaitan ke) haha. Klau kt klinik kt seremban, harga die Rm 55. Klau kt kelate harga die RM 70. Believe it or not, i have to purchase ubat yg bertahan selama lebih kurang sebulan lebih je nie.. Ubat ni, kpd sape2 yg bakal guna, hee, kene spray dlm hidung sekali sehari je. But according to Doctor Mizwa again, nia kene spray 2x sehari sbb resdung dh teruk gile. Oh god, help me...smpai bile nk bergantung kt ubat nie... :(


ADVICE FOR TODAY : Kpd sesape yg ade resdung tu, jgn amik remeh benda ni. Ada people out there yg tercabut hidung taw sbb resdung dh melarat2..

Sunday, May 29, 2011

Which smile matches u well?

Hai there! Assalamualaikum... mm, let's talk about smile for today :) Actually, for me, senyuman memainkan peranan yg sgt penting dlm menghasilkan imej seseorang. Everyone can afford a wonderful smile. Trust me. You just have to choose which smile matches u well. So klau nk pilih senyuman mana yg paling sesuai, kene duduk betul2 berdiri dpn cermin. Amati wajah anda dgn memimikkan pelbagai jenis senyuman till u find the right one! hehe..... Mase nia sekolah rendah dlu, suke sgt senyum tutup mulut, cuz im embarrassed with my own smile. Smpai kwn2 membebel, sbb stiap kali amik gmbr, my picture spoilt em all. Haih, terase la jgk kn kwn2 ckp cmtu. Then, bernekad nk ubah senyuman, demi kemaslahatan smue. Haha, so melekatlah depan cermin besar...N now i found the right one. Klau korang nk kate senyum tu natural, nothing can change it. You're lying! we can definitely change it...haha.. anda, ape lg? Jom amati senyuman2 kt bwh ni, let me help u find the right one!


SENYUMAN MENAMPAKKAN DUA BARIS GIGI

Nmpk mcm lawa kn prmpuan ni senyum cmni? Mcm riang je.. Emm, tapi..tk smue org sesuai senyum cmni. Dn tk smue occasion sesuai utk applykan senyuman ni. Klau gigi cantik, putih berseri, nk senyum cmni pun senyum la.. It would be fine kot. Tapi klau gigi tk lawa sgt, better hide it well in ur mouth. Pastu klau nk senyum cmni, jgn lebar sgt... trkoyak mulut kang. haha. Go to the next smile jom!



SENYUMAN KECIK2 AJE!

Haa...Hwang tae kyung! huu..tgk die senyum. Snyum sikit2 je, tapi dh sweet. Why? cuz this is the right smile for him. Die tk yh work hard to get such sweet smile. emm, mcm sesetengah org, die cume perlu gerakkan bibir sikit pn dh nmpk mcm senyum. Comel je! :) Anda tk sesuai senyuman ni? Okay jom next!



SENYUMAN GEMBIRA

Okay, ni Emma watson ya. Ni org panggil senyum gembira. :D Menampakkan ruang antara gigi atas dn gigi bwh. Again, tk smue org cantik dgn senyuman ni. Kdg2 agak annoying tgk senyum yg seolah2 ternganga. Mybe cuz it makes da person looks dumb sumtimes. So, match it well ya! Next smile -------->



SENYUMAN KETAT!

Haha..bukn snang nk jumpe org dgn senyuman ketat. Tk tahulah kenape, dh mmg senyuman die cmtu kan. Senyuman ketat cam jarang dpt ubah kot. Maybe bleh ubah dgn senyuman yg mcm Hwang tae kyung kt atas tu je~ hee.. jgn putus asa. Teruskn senyum yaa..



SENYUMAN PATHETIC

Huhu...remember, kesedihan tkkn dpt disorok for most people. Ia akn trpancar jgk, kalau tk melalui mata, mesti melalui senyuman. Senyuman mcm ni, senyuman yg tk bermaya. Klau korang yg tk sedih pn tapi senyum jgk mcm ni, haih, mmg menyedihkan lah... :p


ADVICE FOR TODAY: Go in front of the mirror and smile as much as u can ! haha...but dun make ur frens think ur crazy doing this. bye2 for today :ppppp

Tuesday, May 24, 2011

Mama my Angel


Today, my frens n i went to Wisma Persekutuan to settle our passport bla3x... Surprisingly, we did learn a lot of things last morning. Emm.. so sad that i cant share the reason here. I juz cud share some lessons that we got. I learnt dat Mum is the best gift that i had from God.

Well, sometimes kan, mungkin...kita tk sedar yg perbuatan kite akn 'bunuh' hati mak kita. Benda kecik pn kdg2 boleh buat hati ibu terguris. Im thankful that i have my mom. I call her mama.. sometimes bila nk bermanja, i call her 'ibu'. Well, dlm my family, i guess nia yg paling nakal sikit. Yeah, i always make her laugh. Tapi...mungkin pernah terkasar ngn mama... tk dgr kata mama... "nia mntk maaf, ma.." I know, bukan nia sorang je anak kt dunia ni yg segan nk mntk maaf ngn parents , " Sorry seems to be the hardest word." huhu...

Im proud with my mum. Die sgt tabah dgn ujian yg Allah berikan utk die...sejak dari zaman die muda, smpailah skrng... Nia sgt sakit setiap kali tgk mama sakit. ( oh, dun cry while writing this tania.) Hmm.. mungkin ketabahan mama tu lah yg nia warisi skrng. Now, i know it's hard to be u. Cuz i am inheriting and absorbing ur personalities now mama. Nia tahu mama pendam je air mata mama... Nia pun tk pernah luah kt sape2 smue kesusahan nia...n i will finally cry under my blanket bila dh nk tido. Mama, u are so kind to everyone.. I am so lucky to be chosen to be ur daughter ... :( Yes, they were right.. Muka nia mcm muka mama.. But they dunno, yg my inner self jgk sbenarnye sebijik cm mama... Im trying to be strong ma. People hurt me.. but i just keep it to myself. cuz i dun wan to hurt them back. walaupun kdg2 nia mrh bile mama biar je org buat jht kt mama...tapi...sbenarnye nia pn same je cm mama..

Mama.... Terima kasih...

1. Sbb lahirkan nia...dn dh jage nia dari kecik smpai besar.
2. Sbb tk pernah berhenti curahkan ilmu pd nia...
3. Sbb sentiasa sabar ngn kerenah nia..
4. Sbb slalu masak byk masakan just because nia tk suka makan mknn yg abah mkn.
5. Sbb slalu nk ambik hati nia... :(
6. Sbb jadi ibu yg terbaik utk kami adik beradik!



ADVICE FOR TODAY : Appreciate ur mum while she's around. Show ur appreciation... make her happy. i beg u. do that ... dun hurt ur mum! :(

Saturday, May 21, 2011

GeT to Kn0w me~

The crown in the picture above is not real crown. It's a ring! huhu... I wish I could wear it to my wedding. (future ok? ) :p


Hey there! This is my first personal blog. Well, I already have a blog but that is not a life-story blog. Having a complicated life makes me feel that I also need to have one blog to share my life journey.

Wow, ...princess? Haha.. I may not be a true princess. I dont even have a beautiful crown like Princess Mia in Princess diaries has. And my name isnt something even related to Princess or Puteri or Putri at all. But we might be a princess to someone in our lives. Isnt it too good to be true? :)

La Princessa De Amor = The Princess Of Love.. My roomate glanced at those words and asked me, ' Hey does it mean that the princess is in love??? " Lol... nope, it's not exactly the meaning. But it's true. The princess is in love.. with herself. (Narcissicm like what miss nina always calls me. huhu), with someone, and with the world around her. Yes, I am the one who easily get off problems.. So even there are times when i feel that im so bored doing the same thing everyday.. But actually im happy with what im doing. One of my friends said to me.. " You are lucky. You have money, you have wonderful friends, you have someone who loves u....and ur life is happy." Well, maybe my life seems superior to someone who is pathetic. Yea to be honest.. im contented, Alhamdulillah. But life is not that easy.. I do have problems. problems. and problems.


So, this is the first story for my diary. Thanks for reading :)

Traffic!!

Malaysia Free Backlink ServicesFree Promotion LinkFree Smart Automatic BacklinkMAJLIS LINK: Do Follow BacklinkLink Portal Teks TVAutoBacklinkGratisjapanese instant free backlink Free Plugboard Link Banner ButtonFree Automatic Backlink Service