Pages

Wednesday, August 24, 2011

LELAKI : Dunia Vs Akhirat

Assalamualaikum to all readers yg sudi berkunjung ke blog nia. Hari ni let's talk about lelaki. Zaman skrg ni byk artikel yg kita sering baca psl wanita solehah yang diidamkan lelaki. Tapi bagaimana pulak dgn lelaki soleh yg diidamkan kaum hawa? Haa...tk ramai yg nk mengutarakan persoalan ni dn keadaan dunia sekarang seolah2 menunjukkan kuasa hanya di tgn lelaki dlm menentukan siapa pilihan hidup diorg. Tidak...tk betul smua tu. Sbenarnye perempuan pun perlu ada garis panduan jgk klau nk pilih suami besok lusa nnti. :) Tapi syg...hari ini...kita boleh lihat sendiri betapa songsangnya dunia. Mengapa, mengapa dn mengapa.. ? Cuba lihat gmbr Enrique Iglasias kt atas tu.. ( okay, sgt hensem dn sgt mengujakan) Klau stakat nk minat artis mcm ni, boleh terima lg. Tapi, nk buat jadi boyfriend? Jadi suami? Hisy, fikir 10 kali dlu lah cik adik oi.. Nia brckp ni based on fenomena yg membelenggu kita smue hari ni.

Kawan2 kita mudah sgt tertarik dgn org2 yg stylo...yg hensem.. anak org kaya... mcm2 lg. Budak2 laki yg mcm tu, mmg lah pndai mengayat, romantik... Tapi nk ke mana kite dgn romantik2 smue tu? Tepuk dada, tnye diri sndiri.. Ade hari tu, jumpe satu couple ni.. pakwe die pkai mcm artis korea. pergh stylo habis. Dn makwe die jeling2 kt nia ngn kwn nia sbb takut kiteorg nk usya pakwe die. Isy, tade maknenye~ Ade pulak yg berdating hari2 tk kira tmpt.. Cuba fikir..klau betul lelaki tu lelaki yg baik, knp die nk dating hari2 ngn korg? Jgn ikutkan nafsu wahai teman2..buruk akibatnye nnti. See, budak2 skrng ni bangga ade bf yg mcm tu.. Tapi jarang sgt nk jumpe org yg fikirkan lelaki yg boleh bimbing dia kt akhirat nnti. Eh, honestly, masa nia budak2 sekolah menengah dlu, nia pn tk penah terfikir psl smue tu. I thought, klau lelaki tu baik, itu dh memadai. Tapi sbenarnye TIDAK. Rupa2nye AGAMA yg harus dijadikan NOMBOR SATU.. Bila kite terkapai2 dlm mencari hukum agama, kan sejuk hati klau suami kitalah yg slalu bg nasihat keagamaan kt kita...bantu kita berubah..? kan ? kan? Tapi klau kawin dgn lelaki yg punk..yg rock...budak band yg ntah ape2... Boleh ke diorg bimbing kite nnti? Cukupkah ilmu agama mereka? Haa..itulah persoalannya.. Ini bukanlah artikel bertujuan merendahkan mana2 pihak...ini sekadar teguran.

Ingat..Perempuan yg baik utk lelaki yg baik, dn lelaki yg baik utk perempuan yg baik.


Tidakkah sejuk hati seorang isteri melihat suami soleh yg penyayang dn mampu menjadi ketua keluarga yg baik?


ADVICE FOR TODAY: Jgn tersilap langkah dlm memilih si dia.. <3 .hehe. L.Y.M.P

Friday, August 19, 2011

Shopping Edisi 1!


Salam... Hey this time i want to talk about shopping. Oho, knp ntah nia sgt susah nk thn nafsu dri shopping... tk tahu knp nia sgt tk syg duit dn tend to spend my money senang2 je.. Haha.. Okay hari tu pegi jusco seremban. Pastu terfikir nk beli baju kt F.O.S, sbenarnye nk beli utk adik dn along. Utk adik, beli baju yg ade gmbr pistol.. Utk along, beli baju yg ade gmbr dinasour. haha...comel sunggohh~but suddenly trnampak satu baju yg ade gmbr crown! ohh ape lg, princess nia mesti lah nak! Ape lg...terus rembat je baju tu..confuse nk amik size S ke M.. last2 amik saiz M je lah ( tk yh nk perasan budak2 amik saiz S ).nk dijadikan citer, waktu nk bayar kt cashier tuh, tiba2 rupa2nye duit tk cukup ==" ... haa tu lah padan muka bli byk sgt. Then cpt2 rush pegi mesin atm utk drawww duit.. Duit pun dh naik muak tgk muke nia.. hehe.. so bayar3...pastu pegi lah kt food court, konon2 nk bukak puase situlah ngn kwn2.. then, tgk makanan smue jenis byk2 rase teliurr sgt.. Last2 nia beli steamboat + chicken grilled + ice blended chocolate so total RM 20 lebih kurang.. Isy, makan nk sedaap aje cik tania nie... Hmm, campur tambang taxi, shopping baju, shopping hadiah utk teacher, makanan lg... total yg habis dlm sehari tuh RM 50+ la kot.. haih pdhal pegi seremban je pun dh habis byk gile..dn niat asal yg cume nk berbukak puase kt situ dh terpesong2 dh haa... aaa.. tidak...kawan2, jgn ajak nia kuar lg..nnti duit nia habis.. Klau kuar ngn mr beckham je nia pndai kawal duit :) okaylah itu sahaje for this time..see ya! org nk balik kg nie..nk raya.. yeay

Haa, inilah nia mase kt jusco tuh :p

Yeay, ini die baju tue.. baju ni kaler die cantik sbenarnye, tapi lighting effect kamera ni buat kaler die nmpk tk cantek! :p


ADVICE FOR TODAY: Next time nk berbelanja, wlaupun korang ni byk duit, jgn membazir okey.. tk baek :p

Friday, August 12, 2011

Friendship Tears





Once,..mama penah kate, " Awk ni hati batu ke... asal susah sgt nk nangis.. Tgk org lain tu, hati lembut je..nangis, ..sedih.." Penah jugak rasa malu ngn mama bila mama ckp cmtu. Actually nia buknnye seorang yg tk de perasaan, nia mybe just tk reti nk express kesedihan nia cmne. Tapi hakikatnye,..semua ni berubah lepas nia masuk ke Kolej Mara Seremban.. apatah lg masuk ke kelas 11.7, kelas kami ;kanak2 Tesl yg sgt terkenal dgn kelas yg bising dn byk ckp. Mane pn kiteorg pegi, org akn boleh detect, ' ah budak tesl lah tu.' Mmg tk dinafikan pun..Tp tk seorang pn sbenarnye tahu yg kiteorg smue sgt sgt sgt berjiwa perempuan = smue org mudah nk touching.

Tadi...smue budak2 A level year 2 perempuan berkumpul kt LT1. dh agak dh sbenarnye mesti nk ckp psl result yg baru je kuar smlm.. Actually tk expect slot ni akn jadi sedih gile... After one by one org berucap kt dpn tu, suasana jadi makin hiba.. smue org dh mula muhasabah diri... Then bila turn Niena (best student kelas kiteorg for this AS exam) berucap kt depan... smue org terus sebak bila niena ckp kt budak2 engin n account..

" Tdi niena dgr korang kate dpt 13 pun dh sedih sgt... tp cuba korang tanye budak2 Tesl.. kiteorg nk dpt 13 pun susah.. " (lebih kurang cmnie lah die berucap, nia pn tk dpt focus masa tu sbb tiba2 sebak..)

Masa niena ckp je dialog tu, smue teslians dh sebak dn nangis2.. ( budak A level lain pn dh ade yg nangis sbenarnye masa tu)... Masa tu, kiteorg teslians tibe2 realize yg betapa susahnye kiteorg strive so hard utk smpai ke hari ni... Tiba2 rase united ngn kwn2... dn rase brsalah sgt selama ni sbb kdg2 ade tk puas hati ngn kwn2..

Aaaa...sbenarnye nk ckp yg sejak masuk Tesl, nia dh jdi sgt perempuan.. hoho, wlaupun ade seorang hamba Allah ni kate nia keras. hehe... Nia tk penah sesenang ni nk nangis dpn public. It's so not me.. Tapi sejak menjadi Teslian, hati mudah sgt rapuh.. dn rasa ikatan persahabatan tu lebih kuat.. Terima kasih anak2 Tesl smua... sy syg kalian. <3

Ni nk share gmbr2 classmatesZ nia...

Abu, miza, farzana :p

Ecah, yun, dayah, amal, viann.
Yg dpt effect 'soft focus' kt tngah tu Icey, rumate nia :p
Ni jantung hati sy yg prmpuan.. yg lakinye tk leh nk reveal gmbr kt cnie.. haha. Haa, ni mira lyana.

farzana, leya dn teacher : (taklimat golden gong! )

nad, amal, zati, miza.

nad yg tgh berucap ntah pape.. haha

dayah dn nia :)

Ini queen niena.. haha.. berangan je lebih.
Ini King kami, Syafiq!



ADVICE FOR TODAY: Kwn2 adalah teman kita di saat suka dn duka.. Jgn sakitkan diorg okay?

Thursday, August 11, 2011

Exam oh Exam!



Salam friends! huh ==" hari ni hari yg paling menjadi debaran utk kami budak2 A Level. Dh seminggu dh sbenarnye takowt. Today, 11th August 2011 akn jdi satu tarikh yg paling historical lah buat we all.. emm + today sbenarnye birthday mama nia! hurray.. Alhamdulillah... pagi td kiteorg smue masuk kelas awal2 lg.. Masuk2 je, teacher terus bace result masing2. I was like still taken aback lah kan.. Budak tesl requirementnya lain sikit berbanding budak accounting dn engineering.. Diorg mesti smue subject dpt A. Kiteorg tk... Kiteorg yg wajib dpt A hanya subject Maths.. Utk subject Literature dn Socio kami dibolehkn dpt at least B so that tk payah repeat! huhu.. Sbb subject kteorg triple susah utk score.. tu la psl.

My result Alhamdulillah, cukup2 makan la.. Tapi yg agak terkilan sbb kene repeat 1 subject; Sociology.. wlaupun org kate beruntung sbb nia tk payah repeat literature, tapi REPEAT tu masih satu perkataan berbisa.. Yer lah, bukn snang nk repeat. perlukan hard work and determination. Tk pe lah, jgn putus asa Tania~ Ramai yg dpt unexpected result.. as i am jgk la.. nia buknnye pndai sgt pn.. Nasib baik Maths dpt A. hoho, klau tk dpt jgk, tk tau lah nk kate ape.. Dh berguru ngn ramai sgt dh haa maths nie.. Terime kasih korang kawan2 (laki dn prmpuan) yg dh berhempas pulas ajar nia maths. insyaAllah byk pahala korg dpt... :)

Tahniah pd awk, awk dn awk... :) Dpt 14 pn oke what :p Dn tahniah pd smue kwn2 nia yg dpt 15.. Korang mmg hebat lah.. :) Bangga dpt jdi kwn korang ... hehe.. Ape2 pun always humble okay? And pd kwn2 yg kurang brjaya..it doesnt matter.. tk pe lah, teruskn usaha lg k? Mungkin rezeki tk de kali ni, lain kali insyaAllah berganda2 rezeki tu.. Klau nk mintak tlg pape, mintak je.. Nia hepi klau dpt tlg korang.. Well, okaylah..tu je lah kot stakat nie.. Nia pn dh inform family bout my result and they seem happy and glad for me. K lah, syg korang smue... terutama skali.. syg Allah! dn syg nyet2! :)



Advice : Amalkan ayat seribu dinar (boleh google klau tk tahu) .. InsyaAllah, murah rezeki kita selamanya.. :)

Sunday, August 7, 2011

Sabar Itu Satu Senjata

Alangkah bertuahnya kita sekiranya dpt menjadi wanita solehah yang dihiasi kesabaran dn keimanan yg tinggi <3


Wanita seringkali dikaitkan dengan perkataan 'sabar'. Mengapa ya? Sbenarnya sabar ni adalah salah satu sifat yg Allah S.W.T anugerahkan kpd kaum hawa. Kelebihan bersifat sabar ni lebih cenderung pd org perempuan. So hari ini sbenarnye nk berkongsi psl sifat sabar.. Kite lihat pd hari ni, rmai antara kita yg kurang sbr bila berlaku musibah, dugaan mcm2.. kite mudah sgt nk menyalahkan org ataupun trlalu cpt nk putus asa.

Tahu tk klau kita sabar sbenarnya byk kebaikan yg kita akn dpt? Kesabaran ni adalah satu aset buat kita. Klau org yg dikurniakan sifat sabar ni sbenarnye sgtlah beruntung, Alhamdulillah.. Bukan semua org ade sifat sabar ni.. Sabar merupakan satu kelebihan dn senjata buat kita, ape lg klau sifat sabar ni ada pd kaum hawa. Disebabkan kelembutan jiwa dn hatilah maka Allah kurniakan sifat sabar pd org prmpuan.. Sbb org perempuan ni senang terguris.. Kdg2 terguris dgn insan-insan sekelilingnya tanpa sebab yang konkrit. So sbb itulah kite kene pandai handle diri kita supaya sentiasa bersabar.

Bagaimana nak bersabar?? Kita kena amalkan sikap memaafkan insan lain. Walau apa pn yg org buat pd kita, kita kene cuba tersenyum walaupun apa yg kita lalui tu sgt pahit. Mmg susah nk buat semua ni, tapi bagi diri nia sndiri...contohnya, nia mengutamakan utk buat org tersenyum berbanding buat nia sendiri yg senyum. Sometimes, klau org tu buat silap ngn kita, kita kene cuba maafkan dulu org tu, dn lama2 benda tu akn heal lah slow2.. Yg penting, jaga hubungn baik dgn smua org.. Tapi nia fhm, kdg2 bila kita minta maaf,tk siapa pn nk dgr kita waktu tu.. MasyaAllah, mmg agak sebak lah dada time tu.. Tapi insyaAllah, berkat doa dn semuanya..akhirnya nnti org lain pun akn maafkan kita klau kita amalkan memaafkan org.

Cara kedua utk bersabar ialah sentiasa memandang positif dn maju ke hadapan. Jgn kerana benda kecik, kita mula komplikatedkan fikiran kita. Tk boleh mcm tu.. Mcm mane nk bersabar klau asyik merengek sbb benda yg tk masuk akal.. Nia sndiri pun ade naik turun dlm hidup ni.. Dlm satu hari tu, mesti akn ade sedih..mesti akn ade heppy. Tp Allah Maha Adil, Dia tk jadikan hidup kita ni sedih je slalu... akn ada saatnya kita happy.. Percayalah.. Kita tk pernah keseorangan. :)

ADVICE : Sabar itu senjata kita semua.. Maka bersabarlah dgn apa2 pun cubaan yg kita terima. :)

Traffic!!

Malaysia Free Backlink ServicesFree Promotion LinkFree Smart Automatic BacklinkMAJLIS LINK: Do Follow BacklinkLink Portal Teks TVAutoBacklinkGratisjapanese instant free backlink Free Plugboard Link Banner ButtonFree Automatic Backlink Service