Pages

Wednesday, August 24, 2011

LELAKI : Dunia Vs Akhirat

Assalamualaikum to all readers yg sudi berkunjung ke blog nia. Hari ni let's talk about lelaki. Zaman skrg ni byk artikel yg kita sering baca psl wanita solehah yang diidamkan lelaki. Tapi bagaimana pulak dgn lelaki soleh yg diidamkan kaum hawa? Haa...tk ramai yg nk mengutarakan persoalan ni dn keadaan dunia sekarang seolah2 menunjukkan kuasa hanya di tgn lelaki dlm menentukan siapa pilihan hidup diorg. Tidak...tk betul smua tu. Sbenarnye perempuan pun perlu ada garis panduan jgk klau nk pilih suami besok lusa nnti. :) Tapi syg...hari ini...kita boleh lihat sendiri betapa songsangnya dunia. Mengapa, mengapa dn mengapa.. ? Cuba lihat gmbr Enrique Iglasias kt atas tu.. ( okay, sgt hensem dn sgt mengujakan) Klau stakat nk minat artis mcm ni, boleh terima lg. Tapi, nk buat jadi boyfriend? Jadi suami? Hisy, fikir 10 kali dlu lah cik adik oi.. Nia brckp ni based on fenomena yg membelenggu kita smue hari ni.

Kawan2 kita mudah sgt tertarik dgn org2 yg stylo...yg hensem.. anak org kaya... mcm2 lg. Budak2 laki yg mcm tu, mmg lah pndai mengayat, romantik... Tapi nk ke mana kite dgn romantik2 smue tu? Tepuk dada, tnye diri sndiri.. Ade hari tu, jumpe satu couple ni.. pakwe die pkai mcm artis korea. pergh stylo habis. Dn makwe die jeling2 kt nia ngn kwn nia sbb takut kiteorg nk usya pakwe die. Isy, tade maknenye~ Ade pulak yg berdating hari2 tk kira tmpt.. Cuba fikir..klau betul lelaki tu lelaki yg baik, knp die nk dating hari2 ngn korg? Jgn ikutkan nafsu wahai teman2..buruk akibatnye nnti. See, budak2 skrng ni bangga ade bf yg mcm tu.. Tapi jarang sgt nk jumpe org yg fikirkan lelaki yg boleh bimbing dia kt akhirat nnti. Eh, honestly, masa nia budak2 sekolah menengah dlu, nia pn tk penah terfikir psl smue tu. I thought, klau lelaki tu baik, itu dh memadai. Tapi sbenarnye TIDAK. Rupa2nye AGAMA yg harus dijadikan NOMBOR SATU.. Bila kite terkapai2 dlm mencari hukum agama, kan sejuk hati klau suami kitalah yg slalu bg nasihat keagamaan kt kita...bantu kita berubah..? kan ? kan? Tapi klau kawin dgn lelaki yg punk..yg rock...budak band yg ntah ape2... Boleh ke diorg bimbing kite nnti? Cukupkah ilmu agama mereka? Haa..itulah persoalannya.. Ini bukanlah artikel bertujuan merendahkan mana2 pihak...ini sekadar teguran.

Ingat..Perempuan yg baik utk lelaki yg baik, dn lelaki yg baik utk perempuan yg baik.


Tidakkah sejuk hati seorang isteri melihat suami soleh yg penyayang dn mampu menjadi ketua keluarga yg baik?


ADVICE FOR TODAY: Jgn tersilap langkah dlm memilih si dia.. <3 .hehe. L.Y.M.P

0 comments:

Post a Comment

Traffic!!

Malaysia Free Backlink ServicesFree Promotion LinkFree Smart Automatic BacklinkMAJLIS LINK: Do Follow BacklinkLink Portal Teks TVAutoBacklinkGratisjapanese instant free backlink Free Plugboard Link Banner ButtonFree Automatic Backlink Service