Pages

Sunday, August 7, 2011

Sabar Itu Satu Senjata

Alangkah bertuahnya kita sekiranya dpt menjadi wanita solehah yang dihiasi kesabaran dn keimanan yg tinggi <3


Wanita seringkali dikaitkan dengan perkataan 'sabar'. Mengapa ya? Sbenarnya sabar ni adalah salah satu sifat yg Allah S.W.T anugerahkan kpd kaum hawa. Kelebihan bersifat sabar ni lebih cenderung pd org perempuan. So hari ini sbenarnye nk berkongsi psl sifat sabar.. Kite lihat pd hari ni, rmai antara kita yg kurang sbr bila berlaku musibah, dugaan mcm2.. kite mudah sgt nk menyalahkan org ataupun trlalu cpt nk putus asa.

Tahu tk klau kita sabar sbenarnya byk kebaikan yg kita akn dpt? Kesabaran ni adalah satu aset buat kita. Klau org yg dikurniakan sifat sabar ni sbenarnye sgtlah beruntung, Alhamdulillah.. Bukan semua org ade sifat sabar ni.. Sabar merupakan satu kelebihan dn senjata buat kita, ape lg klau sifat sabar ni ada pd kaum hawa. Disebabkan kelembutan jiwa dn hatilah maka Allah kurniakan sifat sabar pd org prmpuan.. Sbb org perempuan ni senang terguris.. Kdg2 terguris dgn insan-insan sekelilingnya tanpa sebab yang konkrit. So sbb itulah kite kene pandai handle diri kita supaya sentiasa bersabar.

Bagaimana nak bersabar?? Kita kena amalkan sikap memaafkan insan lain. Walau apa pn yg org buat pd kita, kita kene cuba tersenyum walaupun apa yg kita lalui tu sgt pahit. Mmg susah nk buat semua ni, tapi bagi diri nia sndiri...contohnya, nia mengutamakan utk buat org tersenyum berbanding buat nia sendiri yg senyum. Sometimes, klau org tu buat silap ngn kita, kita kene cuba maafkan dulu org tu, dn lama2 benda tu akn heal lah slow2.. Yg penting, jaga hubungn baik dgn smua org.. Tapi nia fhm, kdg2 bila kita minta maaf,tk siapa pn nk dgr kita waktu tu.. MasyaAllah, mmg agak sebak lah dada time tu.. Tapi insyaAllah, berkat doa dn semuanya..akhirnya nnti org lain pun akn maafkan kita klau kita amalkan memaafkan org.

Cara kedua utk bersabar ialah sentiasa memandang positif dn maju ke hadapan. Jgn kerana benda kecik, kita mula komplikatedkan fikiran kita. Tk boleh mcm tu.. Mcm mane nk bersabar klau asyik merengek sbb benda yg tk masuk akal.. Nia sndiri pun ade naik turun dlm hidup ni.. Dlm satu hari tu, mesti akn ade sedih..mesti akn ade heppy. Tp Allah Maha Adil, Dia tk jadikan hidup kita ni sedih je slalu... akn ada saatnya kita happy.. Percayalah.. Kita tk pernah keseorangan. :)

ADVICE : Sabar itu senjata kita semua.. Maka bersabarlah dgn apa2 pun cubaan yg kita terima. :)

0 comments:

Post a Comment

Traffic!!

Malaysia Free Backlink ServicesFree Promotion LinkFree Smart Automatic BacklinkMAJLIS LINK: Do Follow BacklinkLink Portal Teks TVAutoBacklinkGratisjapanese instant free backlink Free Plugboard Link Banner ButtonFree Automatic Backlink Service